Kondylom (könsvårtor)

Medicinskt granskat av Hudläkarna och skriven av läkare Alexander Börve

Relativt vanligt 

  • Kräver medicinskt diagnos
  • Symptom: Klåda, sveda, mindre blödningar, runda upphöjda vårtor
  • Färg: Vanligtvis hudfärgad, rosa eller lila ton
  • Plats: Underlivsområdet
  • Behandling: Podofyllotoxin, imiquimod, frysning (kryobehandling), elektrokirurgi (strakt upphettning med elektricitet), laser, bortskärning med sax eller kniv
 
 
Fall över tid
Incident Rate 2 - Genital warts

 

Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna. Det orsakas av ett virus kallat HPV (humant papillomvirus), och kan orsaka ofarliga vårtor i underlivet och runt anus. De flesta upplever inget fysiskt obehag av vårtorna. Den HPV som orsakar kondylom liknar de typer som orsakar vårtor på fötter, händer och andra delar av kroppen.

Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis

 

Symptom

Kondylomvårtor kan uppkomma både på slemhinnor och på huden. De kan se olika ut och sitta på olika ställen. De vanligaste könsvårtorna är lobformade eller runda och svagt upphöjda. De är ofta hudfärgade eller rosa- till lilafärgade, men kan också vara off-white, röda eller pigmenterade. Du kan få enstaka vårtor, men vanligtvis dyker ett flertal upp samtidigt. I vissa fall sitter vårtorna så tätt ihop att de ser ut som en stor enskild utväxt. Både män och kvinnor kan uppleva klåda, sveda, mindre blödningar och svårigheter vid samlag om de är infekterats av kondylom.

Hos män är vårtorna vanligast under penis, på ollonet och insidan av förhuden. Vårtor uppkommer också på skaftet av penis och runt anus även utan att analsex har skett. Hos kvinnor är vårtorna vanliga i hela underlivsregionen, särskilt runt slidöppningen eller nederdelen av de inre blygdläpparna. Ibland kan kondylomvårtor dyka upp på de yttre blygdläpparna, runt klitoris, urinröret, i övre delen av slidan, i livmoderhalsen, i mellangården eller runt anus.

Du kan ha hört om “platta vårtor”. De är slemhinnor som förändras av virus och inte synliga eller märkbara vårtor. Om en man inte ser vårtor på penis eller pung är det dock ovanligt att de existerar. Om en kvinna har symptom på vårtliknande förändringar kan hon få en remiss till läkare eller gynekolog, som i sin tur använder ett förstorningsglas eller specialmikroskop för att kunna ställa en diagnos.

Immunsystemet spelar roll vid en HPV-infektion. Om immunförsvaret är nedsatt (exempelvis om du är gravid) kan en virusinfektion slå hårdare och fler vårtor bildas. Dessa vårtor brukar dock försvinna när moderns immunsystem återgår till det normala efter förlossningen.

Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis

 

Vad kan jag göra?

De flesta som har kondylom blir av med vårtorna utan någon särskild behandling. De tar vanligtvis något år, men kan också ta längre tid. Det är väldigt ovanligt att fortfarande ha vårtor kvar fem år efter infektionstillfället. Om du hade vårtor under en period då immunförsvaret var tillfälligt nedsatt, brukar vårtorna förminskas eller försvinna när immunsystemet återhämtar sig.

Kondom ger visst skydd mot kondylom, men är inte ett fullgott skydd eftersom kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade med virus. Det finns också vaccin som skyddar mot de två typer av HPV som är vanligast för könsvårtor och livmoderhalscancer. Vaccinet är mest effektivt om du får det innan du kommer i kontakt med dessa virus. Det minskar risken att få kondylom med 80%. Därför är det rekommenderat att du vaccinerar dig innan ditt första samlag. Vaccinet har visat sig vara effektivt hos båda könen.

Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis

 

Bör jag söka medicinsk hjälp?

Om du upptäcker förändringar i underlivsområdet bör du kontakta vården för att undersöka möjligheten att du fått en sexuellt överförbar sjukdom. Om en vuxen kvinna inte tagit ett cellprov de senaste två-tre åren kan det hjälpa att ta ett nytt. Det finns även fler prover som letar efter andra könssjukdomar, exempelvis klamydia.

Ibland kan läkaren ta ett vävnadsprov. En liten del av den skadade huden avlägsnas under lokalbedövning och undersöks i laboratoriemikroskop för att se om det finns tecken på virusinfektion. Detta är ofta onödigt, eftersom en läkare omedelbart brukar kunna se om det finns vårtor eller inte.

Kondylom leder inte direkt till livmoderhalscancer, så kvinnor som har könsvårtor behöver inte ta extra cellprover. Det är dock rekommenderat att alla vuxna kvinnor tar ett cellprov var tredje år. Det är viktigt att bli undersökt av en gynekolog regelbundet, framför allt eftersom det kan vara svårt att skilja vårtor från allvarliga förändringar i livmoderhalsen. Ibland liknar kondylom förändringar i livmoderhalsen på screeningtest.

Vårtorna bör behandlas om du har symptom som klåda, sveda, blödningar och svårigheter att kissa. Om du upplever psykiska besvär när du har könsvårtor bör du också få behandling.

Om du är gravid och har könsvårtor, kan viruset i vissa fall överföras till barnet vid förlossningen. Det är dock väldigt sällsynt att barnet har några symptom, men viruset kan ligga vilade i flera år, och senare orsaka vårtor hos barnet. Därför bör du söka läkarvård om du är gravid och har kondylom.

Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis

 

Behandling

Det finns flera olika sätt att behandla kondylom. De flesta fokuserar på att ta bort vårtorna vilket inte behandlar viruset självt. Av den anledningen får ungefär en tredjedel tillbaka sina vårtor efter behandling. Under en medicinsk behandling eller vid läkning efter en operation bör du inte ha sex.

Behandling med lösningar och salvor kan orsaka tillfälliga problem med klåda, sveda, rodnad och mindre sår. Dessutom har det diskuterats ifall kvinnor som genomgått upprepade behandlingar för könsvårtor lättare får kronisk smärta slidöppning, kallad vestibulit. Därför är det bra att diskutera med en läkare om hur du bör behandla vårtor som inte försvinner vid behandling, eller återkommande vårtor.

Behandling med podofyllotoxin
Den vanligaste kemiska behandlingen är med läkemedel som innehåller podofyllotoxin, som Wartec och Condyline. Wartec finns också som salva, vilket är lättare att använda, särskilt för kvinnor. Behandlingen varar för det mesta i tre dagar och har sedan uppehåll i fyra dagar. efter det kan behandlingen upprepas en eller fler gånger. Under behandlingen är det vanligt att huden blir röd och svider. Om reaktionerna är överväldigande bör behandlingen avbrytas. De flesta blir helt bra eller avsevärt bättre efter en månads behandling. Om du är gravid eller planerar att bli gravid ska du inte använda Wartec eller Condyline.

Behandling med imiquimod
Ett annat ämne som används i allvarliga fall är  imiquimod. Det stimulerar kroppens immunsystem att ta hand om både viruset och vårtorna. Imiquimod finns i form av salva, ex Aldara. Behandlingen tar i snitt längre tid (ca två månader) och kostar mer än en behandling med podofyllotoxin. Imiquimod ger också bieffekter så som rodnad, klåda och sveda. Behandlingen resulterar i färre återfall än andra metoder.

Kirurgiska metoder

  • Frysning (kryobehandling)
  • Elektrokirurgi (stark upphettning med hjälp av elektricitet)
  • Laser
  • Borttagning med sax eller kniv

Sök din hudåkomma med artificiel intelligens gratis


Källor:

Centers for Disease Control and Prevention. 2014 Sexually Transmitted Diseases Surveillance. Tillgängligt på: https://www.cdc.gov/std/stats14/figures/50.htm

Planned Parenthood. Genital Warts. Tillgängligt på: https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/genital-warts

American Academy of Dermatology. Genital warts. Tillgängligt på: https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/genital-warts

 

 

Fråga en hudläkare

Anonymt, snabbt och säkert!

logo
1 (415) 234-4124
Fråga nu